Airbnb – Érezd magad otthon

Személy szerint nagyon szerettem ezeket az új típusú megosztáson alapuló (Sharing Economy) közösségi ‘projekteket’, szolgáltatásokat. Utaztam már Oszkárral

Személy szerint nagyon szerettem ezeket az új típusú megosztáson alapuló (Sharing Economy) közösségi ‘projekteket’, szolgáltatásokat. Utaztam már Oszkárral és rendszeresen használom az Uber-t is. Kipróbáltam a Couchsurfinget, és regisztráltam a Home-Exchange-re is, az Airbnb pedig egyenesen nagy kedvencem. Ha tehetem, akkor ezt választom, hotelek és más szállások helyet. Nem csak azért, mert valamivel kedvezőbb az ára, hanem azért is, mert sokkal jobban beleláthatok az ott élők kultúrájába, mindennapjaiba.

Airbnb_The_Meaning-2000x558

Az Airbnb egy közösségi szállásközvetítő oldal. De, hogy mit is jelent ez pontosan?

Az Airbnb – az Airbed: ami angol területen matracot jelent és a bnb azaz a bed&breakfest rövidítéseiből áll össze. Az oldal lényege az, hogy a helyiek felajánlják a szállásaikat (lakásukat, házukat) turistáknak, a szállodai áraknál jóval kedvezőbb árakon. Lehet külön lakást bérelni, külön szobát, de akár aludhatsz egy légtérben a szállásadóval is. Ráadásul sokszor sokkal kényelmesebb is és persze a helyiekhez is közelebb lehet kerülni.

Így nem is meglepő, hogy az airbnb egyre nagyobb teret hódít, a világ minden részén vannak kiadó lakások, amelyek között egészen különlegesek is előfordulnak (például hajók az amszterdami csatornákon, fák tetején elhelyezett kis kunyhók, kastélyok, vagy vitorlások).

A használata pedig rém egyszerű. Hely és dátum, na meg együtt utazók létszáma alapján lehet szűrni az adott helyen elérhető lakások számát. Természetesen van további szűrési lehetőség, hogy saját hely legyen, vagy megosztott, hogy legyen benne internet, fontos-e, hogy lehessen vinni kutyát, stb.

letöltés

Az elérhető lakások ezután könnyen átnézhetőek, egy térképen pontosan látható, hogy hol helyezkedik el az adott városban, így még arra is lehetőség van, hogy egy adott környéken keress magadnak szállást. Van egy rövid leírás a tulajdonos által a lakásról, illetve az ott elérhető szolgáltatásokról, és persze a tulajdonosnak is könnyedén utánanézhetünk. A legfontosabb pedig, amely minden ilyen közösségi szolgáltatásnak a sava-borsa, a vélemények. Minden ott megszállt turista nyilatkozik az ingatlanról, illetve a tulajdonosról, és visszajelzik mennyire voltak elégedettek a hellyel, mennyire felelt meg az előzetes elvárásoknak a lakás. Milyen volt a környék, mi tetszett nekik a legjobban, esetleg mi az amit hiányoltak.

Természetesen bármikor van lehetőség plusz kérdéseket feltenni a tulajdonosnak, akik általában 24 órán belül készségesen válaszolni is szoktak.

Ha foglalásra kerülne a sor, akkor szükséges egy regisztráció, illetve a tulajdonossal lehet egyeztetni egyedi kedvezményekről (már ha nyitott erre). Érdemes kitölteni néhány fontosabb dologgal a profilunk. Illetve érdeklődés, azonnali foglalás esetén pedig egy rövidebb emailt írni a szállásadónak, hogy kik is vagyunk, miért utazunk az adott helyre, milyen szokásaink vannak, és ha van kérdésünk, azt rögtön fel is tehetjük.

airbnbinfographic

Ha elfogadjuk az árat, ezzel megtörténik a foglalás. A pénzt az Airbnb zárolja a számlákon, de csak abban az esetben utalja át ténylegesen a tulajdonosnak, amikor elfoglaltuk a szállást. Így megvan a biztosíték számunkra, hogy valós helyen valós lakásba szállásolnak el minket. Természetesen a lakástulajdonosnak is van biztosíték, így ha kár keletkezik a lakásban, akkor ezt a tulajdonos jelezheti az Airbnb felé, de arra is van lehetőség, hogy már eleve előírjon egy bizonyos összegű kauciót.

A rendszer nagyszerűen működik, és úgy tűnik, hogy nem nagyon vannak visszaélések, de ha mégis akad valamilyen probléma, azt az Airbnb gyorsan, és hatékonyan kezeli, hiszen neki is érdeke, hogy az oldallal minden résztvevő elégedett legyen.

Azt hiszem ez a rövidke bemutató után csak annyit tudok ajánlani, hogy próbáljátok ki, és Érezzétek magatokat otthon valahol máshol is!

Ha kedvet kaptatok így szobát/házat foglalni, akkor javaslom, hogy ezen a linken regisztráljatok, mivel ebben az esetben kaptok 13 ezer Ft kedvezményt (én is egy ilyen kupont váltottam be az első utunkhoz)

Képek forrása: Kiemelt kép,  Airbnb meaning, What is this otherGuest Nights booked